Persberichten

CORONASCHRIJFWEDSTRIJD

In een tijd waarin afstand en mondkapjes ons dagelijkse leven bepalen én beperken, is het misschien wel belangrijker dan ooit er (samen) voor te waken dat onze creatieve geest niet aan ruimte inboet. En een samenleving te creëren waarin liefde, optimisme en hoop op betere tijden de drijvende krachten zijn.

Om die reden nodigen Salon Remunj en het Roermonds Literair Broederschap je uit om mee te doen aan een CoronaSchrijfwedstrijd die tot aan de grenzen van ons kikkerlandje reikt, om pennenvruchten te verspreiden die Covid-19 een ander gezicht kunnen geven.

Geef dus jóuw creatieve geest alle ruimte om een inspirerende tekst van maximaal 350 woorden te schrijven en met ons te delen. Dan maak je kans op een prijs van 100, 200, of zelfs 300 euro.

De inzendingen worden gejureerd door drie auteurs: Ton van Reen, Jacques Graus en Danny Danker. De inlevertermijn loopt tot en met 15 september. Je hebt dus ruim een maand de tijd om je tekst te schrijven en in te dienen! 

Jong, oud, amateur of professional, iedereen kan meedoen. De prijswinnaars worden op 6 oktober bekendgemaakt.

Inzendingen indienen bij Jacques Graus, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meer weten? Kijk op de Facebookpagina’s van Salon Remunj of het Roermonds Literair Broederschap.

Persbericht 14 januari 2020

 

Op ZONDAG 19 JANUARI houdt Salon Remunj een DIALEKSALON met als thema VRIEHEID! Een viertal dichters uit PLATBOOK 22 komen deze vrijheid ten gehore brengen. Dit zijn Wim Kallen, Toos Schoenmakers, Annie Schreuders-Derks en Paul Weelen. Pierre Bakkes neemt de vrijheid om hier een eigenwijze column aan vooraf te laten gaan.
Als beeldend kunstenaar is Marleen Hansen uit Sint Odiliënberg uitgenodigd, die met haar vrije vormen emoties vangt! En voor de (even vrije) geluiden zorgt Hans Emmen uit Maastricht, die voor deze gelegenheid begeleid wordt door gambiste Hildegard Moonen.
 
Column: Pierre Bakkes.
Neerlandicus en oud-streektaalfunctionaris Pierre Bakkes, gepromoveerd op het dialect van zijn geboorteplaats Montfort, zal zijn licht laten schijnen op dit thema.
 
Auteurs: Platbook 22.
Platbook is een reeks bloemlezingen in het Limburgs, uitgegeven door Uitgeverij TIC in opdracht van Bureau Streektaal, Huis voor de Kunsten, Raod veur ‘t Limburgs, Veldeke en Stichting LiLiLi. Wim Kallen uit Sittard, Toos Schoenmakers uit Vlodrop, Annie Schreuders-Derks uit Susteren en redacteur Paul Weelen dragen voor uit hun werk.
 
Beeldend kunstenaar: Marleen Hansen.
Kunstenares Marleen Hansen vangt emoties. Haar belangstelling voor de mens ziet de toeschouwer terug in haar werk. Het gaat om ontmoetingen. Wat haar raakt moet zij vastleggen op het doek. Het doek moet gaan leven, net als de huid van de ouder wordende mens. Om een goed beeld te krijgen van haar werk kunt u haar doorlopende exposities in Galerie TriVidha bezoeken in Sint Odiliënberg.
 
Muziek:  Hans Emmen & Hildegard Moonen.
Hans Emmen uit Maastricht nam met zijn ‘Hans Emmen Trio’ al menig CD op. Zijn liedjes zijn een mengeling van tekstuele vondsten, humoristische verhalen en muzikale hoogstandjes. Hij won het ‘Mooi Limburgs Muziek Festival’ en kreeg een onderscheiding van de ‘Nach van ’t Limburgse leed’ voor zijn eigenzinnige muziek. Zijn liedjes worden ook uitgevoerd door tal van andere artiesten. Tijdens deze Salon zal hij worden begeleid door de gambiste Hildegard Moonen. Hildegard studeerde Docerend Musicus aan het conservatorium van Maastricht. Ze is zelfstandig musicus en woont eveneens in Maastricht.
 
Gun uzelf de vrijheid om van deze bijzondere middag te komen meegenieten.
Op zondag 19 januari 2020, in de Joep Nicolaszaal van TheaterHotel De Oranjerie in Roermond. Aanvang 14.00 uur. Entree 5 euro.
 
 
Op zondag 3 november houdt Salon Remunj een verrassende HERFSTSALON. Met niemand minder dan oud-Roermondenaar JOEP BERTRAMS als beeldend kunstenaar. Behalve een gesprek met Joep is er een interview met auteur HUB VAN WERSCH over zijn nieuwe roman ‘Grijpen naar lucht’. Columnist JOHAN VAN DE BEEK houdt een van zijn rake columns en het gitaarduo PEGA LOCA trakteert de salon op muziek met een ‘kunstzinnig’ geluid.
 
Column: Johan van de Beek.
Johan is bekend als onderzoeksjournalist en columnist van Dagblad De Limburger. Hij is co-auteur van het boek ‘Sultan en de lokroep van de jihad’(2014, Balans). Eveneens samen met Claire van Dyck schreef hij het essay ‘Jinn & Jihad’, dat verscheen in de bundel Feit/Fictie van het Letterkundig Centrum Limburg (2018). Welke scherpe column zal hij het publiek nu  voorschotelen?
 
Auteur: Hub van Wersch.
Hub van Wersch kende een veelzijdige loopbaan als onder meer journalist, reiziger, wetenschapper en wethouder. In zijn jonge jaren volgde hij de lokroep van het oosten. In India trad hij in het huwelijk. De laatste jaren schrijft hij romans, korte verhalen en wetenschappelijke artikelen. In 2014 publiceerde hij de historische roman ‘Heil uit de diepte - Kolen, kerk en ketterij’, die in Limburg met veel lof werd ontvangen. In zijn roman ‘Grijpen naar lucht – fraude, moord en wetenschap’ staat wetenschapsfraude centraal. Genoeg aanknopingspunten voor een boeiend gesprek.
 
Beeldend kunstenaar: Joep Bertrams.
Joep (Amsterdam) is geboren Roermondenaar, maar zette vol vertrouwen de stap naar grote bekendheid in het westen van het land. Zijn tekentalent bleek al op de lagere school. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag.
In Het Parool verzorgde hij dagelijks een politieke prent en hij doet dat nu nog wekelijks in o.a. De Groene Amsterdammer en De Limburger. Daarnaast verschijnen zijn prenten in tal van internationale bladen. Illustrator van boeken is hij al vanaf zijn beginperiode.
En zijn aandacht is intussen ook gericht op het maken van animaties (Nova en Nieuwsuur). Eigenlijk teveel voor één Salon. Heel benieuwd dus naar waarmee hij ons deze middag zal verrassen.
 
Muziek:  Duo Pega Loca.
In2016 leren Eric van de Kerkhof en Erik Fleuren elkaar kennen. Ze delen hun voorliefde voor akoestische eigen muziek. Aan creativiteit geen gebrek. Inspiratie uit verre windstreken,
jarenlange ervaring en toewijding resulteren in unieke gitaarcomposities ondersteund door
eigenzinnig baswerk. Onder de naam Pega Loca reizen ze door muzikale landschappen en
staan stil bij melodieuze panorama’s.
 
Laat u zich graag verrassen en inspireren? Deze HerfstSalon staat er garant voor!

Persbericht 14 januari 2020

Persbericht 7 april 2019

Op zondag 7 april houdt Salon Remunj een speciale EmancipatieSalon. Hierin presenteert schrijver/journalist Paul van der Steen zijn boek ‘De ongehoorde helft’, zet Yvonne de Vries twee markante vrouwen in de schijnwerper, beschrijft beeldend kunstenares Chris Overvelde het maken van een beeld als een openbaring, en verbindt Mella  Klaessen, de jongste docent van het Conservatorium Maastricht ooit, met prachtige liedjes de verschillende onderwerpen.
 
Column: Yvonne de Vries.
Kunsthistorica Yvonne komt dit keer iets vertellen over twee bijzondere vrouwen. Om te beginnen Catharina (Cato) Pacques (1828-1905), kantwerkster in een Roermonds atelier én…de moeder van Neel Doff, geboren in Buggenum (1858), die uitgroeide tot een gefortuneerd schrijfster.
 
Auteur: Paul van der Steen
Paul van der Steen is historicus en journalist. Hij promoveerde op een biografie van Jo Cals. Eerder werd hij in onze salon geïnterviewd over ‘Schampschot. Een klein Nederlands dorp aan de rand van de Groote Oorlog’.
In deze salon presenteert hij zijn nieuwe boek: ‘De ongehoorde helft. De eerste vrouwen op het politieke pluche’. Hierin portretteert hij vrouwen die als eerste de vinger durfden op te steken en ervoor zorgden dat de mannen met macht niet om hen heen konden. En die hiermee geschiedenis schreven.
 
Beeldend kunstenaar: Chris Overvelde.
Chris Overvelde uit Baarlo studeerde na haar lerarenopleiding Architectonische Vormgeving aan de Hoge School voor de Kunsten Utrecht. Bij de sculpturen die zij maakt, uitgevoerd in hout en brons, zijn organische vormen en het menselijk lichaam een terugkerend element. Zij noemt het proces van het vormgeven tot een sculptuur een soort bevalling. En elk beeld een openbaring. ‘De kwetsbaarheid is mijn grootste inspiratiebron’. 
 
Muziek:  Mella Klaessen.
Mella Klaessen studeerde o.a. ‘Docent Muziek’ aan het Conservatorium te Maastricht. Al voor haar afstuderen was zij daar werkzaam als docent. Hierdoor mag ze zichzelf de jongste docent van het conservatorium ooit noemen. Ook gaf ze Performing Arts op The Da Vinci International School in Antwerpen. Tegenwoordig werkt ze als muziekdocent en muziekcoach op het Factorium in Tilburg. Als zangeres is ze te vinden in diverse muziek- en theaterformaties op verschillende podia.
 
Benieuwd? Kom meegenieten bij Salon Remunj!

 

Subcategorieën

Designed with by jakubskowronski.com