Geschiedenis

 

Op 14 november 1993 vond de eerste Salon Remunj plaats in Café De Tramhalte van Roel en Marjo Brummans aan het Stationsplein in Roermond. Tijdens het programma passeerde ook de stichtingsakte, op een dienblad!

Literaire hoofdgast was Diana Ozon. Andere optredenden waren Frits Criens, Jacques Graus en Jan C.M. Peeters (die als beeldend kunstenaar ‘live’ stenen in brood veranderde). Theaterzanggroep ‘Savannah’ zorgde voor de muziek en toenmalig burgemeester Herman Kaiser was de gast in de rubriek ‘Kalle mit’.

Het bestuur van het eerste uur bestond uit Huub en Jacques Graus, Jan Huyskens, Elke Berbers en Marjo Brummans.
Die openingssalon werd een daverend succes. De toeschouwers stonden op elkaar gepakt en tot buiten toe te luisteren en te genieten.
Het was meteen al een teken dat dit café op den duur te klein zou worden om het publiek te kunnen herbergen.
Toch heeft het nog 13 jaar geduurd voordat de stap gezet werd naar het Centrum Voor de Kunsten, waar de Salons drie jaar lang in de balletzaal gehouden werden.
Intussen had Salon Remunj zijn naam gevestigd en was de formule succesvol gebleken. Behalve Limburgse schrijvers, kwamen ook landelijke toppers en debutanten hun boeken presenteren. Zoals Manon Uphoff, Kader Abdolah en Thomas Lieske.

Bij de viering van het eerste decennium werd het boek ’10 jaar Salon Remunj’ uitgegeven, met daarin de rijke oogst van schrijvers, musici en columnisten. En bijdragen van gasten en bestuursleden in de vorm van humoristische terugblikken.

Het toenemend aantal bezoekers dwingt het bestuur om naar een nog grotere zaal uit te kijken. En vanaf het seizoen 2009/2010 vindt Salon Remunj onderdak bij TheaterHotel De Oranjerie. Tijdens deze periode zijn er gasten van nationale en internationale faam, zoals Marente de Moor, Annejet van der Zijl, Petra Stienen en Connie Palmen.
Waardoor het aantal ‘vrienden’ van de salon, zowel in de zaal als op facebook, nog altijd blijft stijgen.

Met Diana Ozon zagen we het eerste licht! En 20 jaar later het tweede!!