SalonSchrijversBlog

Salon Remunj 22 september 2013
Columnist: Jacques Graus
Titel: De meisjes van de Zonnebloem

Bij toeval zie ik ze liggen. In een hoek van de centrale hal. Pakketten. Zoals op school of kantoor de pakketten klaarliggen voor Kerst en Nieuwjaar. Met namen erop. Van de Zonnebloem. Het woord zonnebloem groeit binnen enkele seconden uit van een klein zaadje op de tong tot iets reusachtigs dat blijft steken in mijn keel.
Mijn moeder is haar huwelijksleven lang een sociaal werkster geweest. Haar middelgrote gezin was haar hierbij niet genoeg. Twee keer in de week liep ze met kordate pas naar het wijkhuis, waar ze vrouwen uit ‘mindere’ milieus leerde omgaan met alles waar vrouwen die het minder hebben mee te maken krijgen. 
voor de hele column: klik hier


Salon Remunj 11 november 2012
Columnist: Jo Wijnen
Titel: Bij het opdoeken van de stadsdichter

En tóch moet ik op deze Elfde van de Elfde vandaag iets over Roermond zeggen, al is het misschien niet helemaal wat u verwacht. Ik wilde het even over de culturele boekhouding van de gemeente hebben. Want die bevat een paar rare kostenposten, zoals u als heuse cultuurliefhebbers intussen ook wel hebt gemerkt. Zo heeft de stad een cultuureiland in gebruik genomen dat miljoenen heeft gevergd. Zo kost de aanstaande intocht van Sinterklaas nog altijd 275.000 euro. Maar diezelfde gemeente doekt de stadsdichter op die voor het armzalige bedrag van 3000 euro in de boeken stond.
voor de hele column: klik hier


Salon Remunj 23 september 2012
Columnist: Nies van Lier
Titel: Book 115

In de tentoonstelling Dokumenta in Dresden is de presentatie opgenomen van de jonge Britse kunstenaar Ryan Gander (1976). In de zaal is niets te zien. Wel voel je een licht briesje. In de cataloog staan woorden als: “a light breeze blowing through the Fredericianum’s ground floor whose rooms are left almost empty. …It is not a strong wind, not immediate recognizable as artificial, but fysical enough to create a moment of wonder in the viewer while standing in what is considered the heart of Documenta. “( Informatie doorgestuurd door Jan C.M. Peeters, Baexem.)
voor de hele column: klik hier