Filmpjes

Persbericht 14 april 2014

SalonRemunj sluit seizoen af met Franse Salon.

Hoe kun je de Franse cultuur beter promoten dan de ‘Alliance Française’ hier iets over te laten vertellen? En Ton Custers te vragen om deze met Franse chansons tot uitdrukking te brengen!

Column: Margot van Hoef. Namens de Alliance Française vertelt zij hoe de Franse taal en cultuur in deze regio gepromoot wordt.

Literaire gast: Frits Criens. Deze Haelense dichter/schrijver is van alle markten thuis. Hij stond zelfs met zijn zoon, Quirien van Haelen, in Nijmegen in een landelijke slamfinale. Veel van zijn werk verscheen in literaire tijdschriften en bloemlezingen. Regelmatig is hij ook te beluisteren op de radio. Zijn nieuwe roman ‘Het belang van schone ramen’ gaat over een man die vanwege zijn bipolaire stoornis geen Frans gaat studeren in Groningen maar wel als talentvol wielrenner met zijn leraar Frans mee mag naar Frankrijk om de Mont Ventoux te beklimmen. Hoe dit afloopt? Kom luisteren naar het interview met hem.

Muziek: Ton Custers. Deze Roermondenaar is een muzikale verhalenverteller. Hij wil het publiek laten meeleven met zijn muziek. Door de liedjes zelf, maar ook door de introductie ervan. Bij elk liedje hoort een verhaal. Samen met de ‘Aope deure Band’ belandt hij in 2006 in de finale van het ‘Mooi Limburgs Liedjes Festival’, waarna in 2008 een cd volgt plus een tournee langs tien unieke locaties in Limburg. Een ander project van Ton was de Limburgse vertaling van ‘Die Dreigroschenoper’ van Berthold Brecht en Kurt Weill. In oktober 2012 ging de productie in première. Op dit moment is hij bezig met het schrijven van een muziekspektakel waarin de aanwezigheid van de Noormannen in Asselt wordt verteld en bezongen. Ton laat u kennis maken met het Franse chanson en eigen werk.

Beeldende kunst: Rob Verbeek uit Lerop. Tijdens zijn tochten door Frankrijk werd hij getroffen door de veelvuldige reclame-uitingen en muurschilderingen. Het fotograferen ervan, met name de reclames voor St. Raphaël, Dubonnet en andere drankjes, werd zelfs zijn passie. Hij documenteerde elke foto. En sommige schilderingen fotografeerde hij twintig jaar later nog eens. Waarop duidelijk te zien was hoe de tand des tijds het fresco vervaagd had. De unieke collectie van maar liefst tweeduizend foto’s heeft hij met zijn Citroën Traction Avant naar  het Musée des Arts Décoratifs in Parijs gebracht. Waarmee hij een stuk Frans cultureel erfgoed van betekenis heeft gered.
Nieuwsgierig naar deze Franse cultuurslag?